Kokedama -työpaja
Oulun Dammisaaressa pidettiin FlowKameArt -työpaja, jossa rakensimme kokedamoja. Kokedamat ovat osa japanilaista puutarha- ja kasvitaidetta ja ovat perinteinen tapa istuttaa kasveja ruukun sijaan sammaleeseen. Kokedamojen sanotaan olevan köyhän miehen bonsai-puita, joiden kasvatus vaatii vuosien työn ja jotka siitä syystä ovat erittäin kalliita hankkia. Kokedaman valmistus taas on edullista ja helppoa ja mikä parasta, erittäin rentouttavaa. Jokaisen kokedama saa näyttää tekijältään. Tärkeää on vapauttaa oma luovuus ja nauttia kasvin sekä luonnonmateriaalien kanssa työskentelystä, lisätä sielun rauhaa ja hyvinvointia. Japanilaisessa kasvitaiteessa etsitään kasvin todellista olemusta muokkaamalla sitä. Kukka- ja kasviasetelmien avulla harjoitetaan elämänviisautta, niiden avulla välitetään myös tunteita ja mielialoja. Oleellista on vahvistaa omaa luontoyhteyttä sekä luonnon järjestyksen ymmärtämistä. Kaikki virtaa ja mikään ei ole ikuista.
Japanilaiseen estetiikkaan kuuluvat käsitteet wabi ja sabi. Näitä käsitteitä yhdistää surumielisyys ja melankolinen pohjavire. Wabi ja sabi voivat kumpikin kuvata myös jotakin vanhaa, jolloin sabi korostaa esineen tai kohteen ilmentämää ajan patinaa, wabi puolestaan epätäydellisyyden kauneutta, kuten vimeistelemätöntä muotoa, halkeamaa tai säröä. Molemmat kuvastavat sydämen ja mielen tilaa: wabi vaatimatonta ja nöyrää sydäntä, tyytyväisyyttä elämään sellaisena kuin se on, sabi taas kertoo tyynestä mielestä ja tunnelmasta. (Eväsoja Minna 2019. Wabi ja Sabi)
Työpajassa teimme sekä perinteisiä että kokeilevampia kokedamoja käyttäen erilaisia kasvi- ja kuivamateriaaleja. Jokainen sai päästää luovuutensa valloilleen ja antaa ajatusten ajelehtia ideoiden virrassa.